Cum sa construiesc o casa (partea a 2-a)

Daca sunteti la faza de proiectare, avize, achizitionat teren, va rog sa cititi partea 1.

In partea aceasta vom discuta despre:

1. Ce sunt arhitecturarezistenta (structura), instalatiile (ce tip) si legatura stransa intre acestea.

2. Ce trebuie sa contina un Proiect Tehnic (P.Th.).

3. Inceperea lucrarilor – ce trebuie sa stiti la inceput

1. In cadrul proiectului tehnic, sunt detaliate cele 3 mari ramuri ale unei constructii si anume:

       Arhitectura – care reprezinta (de cele mai multe ori) viziunea unui arhitect, in functie de cerintele beneficiarului mai precis reprezinta partea estetica a unei constructii. In cadrul arhitecturii sunt prezentate volumele, suprafetele si formele elementelor constructiei.

     Rezistenta (structura) – reprezinta dimensiunea si compozitia elementelor structurale ale unei cladiri (fundatii, stalpi, planse, sarpanta, etc.). In cadrul acestei specialitati se calculeaza si dimensioneaza, in functie de locatie si conditiile de teren, toate elementele de rezistenta ale constructiei. Aceste calcule si dimensionari fac ca o casa sa poata rezista unui cutremur, unei ierni grele cu multa zapada, unor vanturi puternice, etc.

     Instalatiile (electrice, sanitare, termice, ventilatie (HVAC), avertizare si stingere incendii, alarmare, etc) – reprezinta ansamblul de lucrari ce fac o casa sa poata fi locuibila, asigurand confortul celor care o utilizeaza. Este important de stiut ca fara aceasta parte a unui proiect si executia “cu mesteri” a instalatiilor degenereaza, de cele mai multe ori in probleme precum “saritul” sigurantelor, arsul firelor in pereti, temperaturi diferite intre camere sau mai rau lipsa unei temperaturi confortabile in special iarna, lipsa debitului de apa necesar in diferite situatii, infundarea si/sau scurgerea defectuoasa a apelor reziduale (miros urat la baie) si multe altele.

Economia reala, de pret, materiale, forta de munca, etc., in cazul oricarei constructii, se poate face doar in baza unui Proiect Tehnic.

2. Un proiect tehnic este documentatia care trebuie sa stea la baza executiei unei constructii.

In principal, un proiect tehnic este compus din doua mari parti:

a. Partea scrisa – este compusa la randul ei din memorii, caiete de sarcini, programe de urmarire a lucrarilor, liste de cantitati, studii (geotehnic, topografic, etc.

  •      Memoriile fac o descriere sumara a lucrarilor in timp ce caietele de sarcini detaliaza procesele tehnologice importante, stabilind criterii de calitate si metode de lucru pentru constructor.
  •     Caietele de sarcini sunt foarte importante pentru orice proces tehnologic, ele stabilind conditiile minime de indeplinire a calitatii lucrarilor de constructii. Cea mai mare parte a “mesterilor” nu citesc si mai ales nu iau in considerare aceste caiete de sarcini.
  •     Programele de urmarire a lucrarilor stabilesc momentele determinante, cand proiectantul, constructorul, beneficiarul si reprezentantul Inspectiei de Stat in Constructii (I.S.C.) se intalnesc, pentru semnarea unui proces verbal ce stabileste calitatea unor lucrari, in baza caietelor de sarcini. Aceste procese verbale fac parte integranta a cartii constructiei.
  •      Listele de cantitati de lucrari sunt parte integranta a Proiectului Tehnic si ofera in primul rand BENEFICIARULUI o estimare corecta a valorii unei constructii. In baza acestor liste, un constructor, poate oferi pretul corect si transparent. Aceste liste, fara ansamblul proiectului tehnic nu au baza materiala pentru a putea fi corecte (reale). Listele de cantitati sunt ansamblul PROCESELOR TEHNOLOGICE, reprezentate prin articole de deviz, si nu o lista cu materialele ce vor fi puse in opera. Articolele de deviz sunt un cumul de materiale, manopera, utilaj si transport. Pentru beneficiarii care doresc o estimare inaintea preturilor oferite de constructori si/sau mesteri, pot descarca un program complet de devize gratuit

b. Partea desenata – este compusa din planse generale si de detaliu pentru fiecare specialitate in parte.

  • Plansele pentru specialitatea Arhitectura, sunt notate in coltul din dreapta jos cu A urmat de un numar (ex. A1, A2, A..). De asemenea in cadrul Proiectului Tehnic plansele de arhitectura, pe langa planuri si fatade, detaliaza parti ale unei constructii (ex. montarea tamplariei, montarea burlanelor si executia cornisei, executia treptelor si soclului, etc.).
  • Plansele pentru specialitatea Rezistenta, sunt notate in coltul din dreapta jos cu R urmat de un numar (ex. R1,R2,R..). Plansele de rezistenta sunt impartite in planse generale si planse de detaliu. Plansele de rezistenta sunt cele care stabilesc modul de executie a structurii de rezistenta. In general aceasta parte si cea urmatoare (cu instalatii) lipseste cu desavarsire din dosarul predat de catre un “proiectant” beneficiarului. Un constructor nu poate sti ce tip, cum si cata armatura (de exemplu) trebuie montata in fundatii, stalpi, plansee, etc. , fara aceste planse.
  • Plansele pentru specialitatea Instalatii, sunt notate in coltul din dreapta jos cu IS pentru instalatiile sanitare, cu IE pentru instalatiile eletrice, cu IT(sau II) pentru instalatiile termice (sau de incalzire). Aceste planse au rolul de a arata constructorului cum se monteaza conductele, cablurile, pe unde si mai ales dimensiunile acestora. De asemenea in cadrul acestor planse se detaliaza modul de executie a imbinarilor, coturilor, ancorajului, armaturilor, etc.

Nota: pentru un proiect tehnic numarul minim de planse, pentru fiecare specialitate in parte, in cadrul proiectului pentru executia unei case, este de 9-12 pentru Arhitectura, 10-15 pentru Rezistenta, 4-10 pentru fiecare tip de instalatii (IS,IE,IT..etc) si 1-2 pentru D.T.O.E.

3. Inainte de inceperea lucrarilor, conform anexei 8 a normelor metodologice ale O.M.L.P.A.T. nr. 63/N din 11 august 1998,  este obligatorie identificarea santierului și lucrarii printr-un panou standard cu dimensiuile de minim 60x90cm. Executarea acestui panou intra in atributia constructorului inainte de inceperea lucrarilor propriu zise.

De asemenea constructorul, in baza Proiectului de Organizare a Executiei (D.T.O.E.) (parte integranta a Proiectului Tehnic), trebuie sa faca o lista minima de lucrari, dupa cum urmeaza:

– Sa execute drumul de acces, din drumul principal, pana la organizarea efectiva;

– Sa construiasaca (monteze), minim o baraca pentru depozitarea materialelor, (ideal ar fi si un sopron pentru a proteja cimentul, otelul, varul, lemnul, etc.), de intemperii;

– Sa construiasca (monteze) o cabina WC, pentru personalul angajat;

– Sa execute imprejmuirea provizorie (daca acest lucru este necesar);

– Sa asigure paza permanenta a santierului.

 Cateva sfaturi pentru verificarea calitatii, la inceput de lucrare.

– Adancimea sapaturii pentru fundatii, in Romania (cu terenuri preponderent argiloase si cu apa la o adancime in jurul valorii de 2,00m), trebuie sa aiba valoarea minima de 1,10m de la cota terenului amenajat pentru fundatiile exterioare ale imobilului si minim 0,70 m pentru fundatiile interioare, din care 0,20cm in terenul bun de fundare (sau imbunatatit) , conform NP112/2013, pentru care se ia in considerare si conditia de inghet. In fundatii pamantul trebuie sa fie uscat si in stare naturala sau compactata (nu afanat).

– Verificarea pozitiilor stalpilor sau samburilor de beton se face prin masurarea diagonalelor, a 4 stalpi ce delimiteaza o camera, pentru fiecare camera, la baza acestora la fata interioara a armaturilor. Difierenta nu trebuie sa fie mai mare de 0,5 – 1 cm, ideal ar fi sa nu existe diferente;

– Verticalitatea stalpilor si a peretilor din beton armat,  se verifica cu nivela cu bula de aer (polobocul) , la baza si varful cofrajului, sau cu ajutorul firului cu plumb;

– In betonul de la statie, care se pune in opera NU SE TOARNA APA! (pentru o fluiditate mai mare se cere statiei sa-l trimita cu tasarea T3/T4, in general betoanele turnate cu pompa sunt suficient de fluide). Adaosul de apa modifica clasa betonului, facandu-l mai slab decat cel platit. (Pentru betoanele executate pe santier, exista retete cu dozaj exact de apa, agregate si ciment pentru fiecare clasa de beton in parte. De asemenea nu se recomanda executarea betoanelor cu clasa mai mare de C8/10 pe santier).

– Caramizile din argila arsa cu goluri (Porotherm, Brickston, etc.) se pun in opera cu golurile perpendiculare la pamant sau mai bine zis verticale. Cand acestea se monteaza cu golurile orizontal, nu au rol de rezistenta (ci doar de compartimentare).

Pentru orice nelamurire, intrebari sau pareri, nu ezitate sa ne intrebati, telefonic sau prin e-mail.