Cum sa construiesc o casa? (Partea 1)

        Echipa manopera constructii, a facut aceasta rubrica, pentru aceia dintre dumneavoastra, care doresc o aprofundare a domeniului constructiilor, inainte sau chiar in timpul executiei propriului imobil. Unul din motive este in general neincrederea dumneavoastra, a celui care platiti, generata de lipsa de profesionalism, in Romania, a unei mari parti din industria constructiilor civile, industriale si agricole (aici ne putem referi la echipele ad-hoc de muncitori care “stie”, maistri cu experienta dar fara educatie, ingineri doar cu diploma, etc.). Un alt motiv este dorinta noastra de a va oferi parghiile pentru urmarirea si verificarea executiei, poate chiar si corectarea acesteia in timp util. Bineinteles nu trebuie sa uitam de valoarea executiei si utilizarii unei cladiri, care poate creste cel putin direct proportional, cu lipsa de informatii specifice domeniului. Aceasta rubrica va fi impartita in 3 parti. Aceste parti vor fi impartite, in pasi ce trebuiesc respectati cronologic.

Partea 1 va cuprinde:

  1. Alegerea si achizitia terenului;
  2. Elaborarea Proiectului;
  3. Contractarea lucrarilor;
  4. Detalii legislative inaintea inceperii executiei;

1. Alegerea terenului este o etapa importanta, mai ales daca va doriti confortul si utilitatea apartamentelor, dar in acelasi timp intimitatea, frumusetea privelistilor si relaxarea unei cafele dimineata pe terasa. Alegerea ar trebui sa tina cont de:

  • Distanta fata de locul de munca dar si fata de aglomeratia centrului orasului. Este o conditie importanta mai ales daca va ganditi ca ati putea pierde in fiecare zi 1 ora dus si o 1 intors, timp de cel putin 10 ani din viata. Din experienta noastra, distanta fata de punctul unde va deplasati zilnic, calculata in minute, la orele de varf ale diminetii respectiv amiezii sau serii, nu trebuie sa depaseasca 15-20 minute, preferabil 15. Timpul este in viziunea noastra cel mai important bun din viata fiecarei persoane, dupa sanatate. In timp se pot cuantifica toate celelalte bunuri si este singurul bun care nu poate fi cumparat cu bani.
  • Utilitatile din vecinatatea proprietatii, in special apa si energia electrica. Acestea sunt foarte importante in momentul in care bugetul alocat pentru construire este strict. Costurile pentru aductiuni de apa ce depasesc 20-30m si pentru alimentare cu energie electrica de peste 50m, sunt de cele mai multe ori nejustificate raportandu-le la costul total al constructiei, daca aceasta este o casa.
  • Dimensiunile si forma terenului. Din perspectiva noastra, dimensiunea terenului este importanta, daca unul din scopuri este desfasurarea activitatilor cotidiene cat mai aproape de natura. Asadar am stabilit, in functie de satisfactia fostilor nostri clienti, vis a vis de dimensiunile terenurilor achizitionate, pe care si-au construit casele, ca suprafata optima pentru construirea unei case este de cel putin 5-6 ori suprafata desfasurata a casei care va fi amplasata pe acesta. Pentru o casa de 200mp (P+M) suprafata optima este de 1000-1200mp. Forma terenului, in ciuda parerilor celor mai multi, nu trebuie sa fie patrata sau apropiata de aceasta forma. Cele mai frumoase terenuri, dupa constructie si amenajare, sunt de obicei cele de forma neregulata cu cel putin 2 laturi de dimensiuni extreme, adica una foarte mica si cealalta mare. De exemplu un teren in forma de trapez, cu baza mare egala cu 5 pana la 10 ori dimensiunile bazei mici. Pe un asfel de teren, se pot scoate in evidenta multe lucruri, dar mai ales frumusetea naturii dupa amenajarea gradinii. Pe langa acestea, sunt preferinte precum, terenurile in panta sau nu, in sau in afara oraselor, cu orientari spre diferite puncte cardinale, etc. De asemenea, pentru cei care cocheteaza cu energiile, FENG-SHUI-ul este o unealta importanta, in alegerea unui teren.  

2. Elaborarea proiectului este, dupa alegerea terenului, cea mai importanta etapa. In aceasta etapa dorintele dumneavoastra, devin realitate, intr-un limbaj tehnic. Acest limbaj tehnic ajuta pe constructor sa inteleaga EXACT ceea ce are de facut pentru ca dorintele dumneavoastra sa devina materiale. A sari peste aceasta etapa e similar cu dorinta de a pilota un avion fara brevet, in cel mai bun caz reusind sa prabusiti economiile dumneavoastra. Pentru mai multe detalii despre elaborarea proiectului va rugam sa vizitati site-ul nostru de proiectare.

3. Contractarea lucrarilor o parte importanta, daca doriti sa stiti pe ce dati banii. Pe scurt, executia cu o societate specializata, ce ofera garantie de buna executie si postgarantie, la pretul corect, va scuteste de orice cheltuiala ulterioara, chiar si de cheltuielile de exploatare pe o perioada lunga, daca totul se face corect. Principalele avantaje cand lucrati cu o societate sunt descrise la sectiunea de construire a unei case la rosu.

4. Legislatia in constructii este destul de stufoasa si bine pusa la punct. In esenta nu se poate, conform legii, sa ridici o constructie, indiferent de destinatia ei, fara autorizatie de construire. Aceeasi legislatie reglementeaza si recompartimentarea apartamentelor (extinderea balconului de la parter, spargerea unui perete).

    Din punct de vedere al eficientei, inclusiv a costurilor de executie in ansamblu, este bine ca pasii din aceasta parte (partea 1) sa fie facuti IARNA. Argumentele sunt multiple, dar principalul argument este timpul necesar obtinerii autorizatiei de constructie, care incepand din momentul in care v-ati hotarat sa mergeti la primarie sa scoateti un Certificat de Urbanism pana cand reusiti sa obtineti autorizatia de construire, dureaza suficient. In cel mai optimist caz 30 zile in mod normal perioada fiind cuprinsa intre 60 si 90 zile (adica 3 luni de iarna).

   Trebuie retinut faptul ca in timpul iernii, orice proces tehnologic exterior, unde temperaturile scad sub 0°C, ce are in compozitia sa, utilizarea apei sau in general a altor lichide (beton, mortar, tencuiala ..etc), trebuie evitat pentru pastrarea calitatii generale a lucrarilor efectuate. In anumite conditii, cu costuri suplimentare, temperaturile exterioare nu sunt relevante, dar pana atunci raportul calitate/pret poate fi mentinut la standarde mari doar incepand din primavara, dupa topirea zapezilor.

Pentru orice nelamurire sau informatie suplimentara nu ezitati sa ne contactati!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *