Instalatiile termice sunt parte integranta a instalatiilor unei cladiri (casa, bloc, apartament, hala, etc), ce o fac pe aceasta utilizabila, stabilind unul din standardele esentiale de confort, mai precis confortul termic. Acest confort poate varia de la o incapere la alta, in functie de necesitatile utilizatorilor. Istoria instalatiilor termice se poate spune ca incepe in evul mediu, odata cu evolutia sobelor de incinta, incalzite cu lemne. Intre timp instalatiile termice si configuratia acestora a evoluat foarte mult, ajungandu-se la un standard de performanta remarcabil. Acum se poate “lua” caldura din pamant, apa, aer, soare, din cobustibilii fosili (gaz, petrol, carbune, lemn), toate acestea facandu-se automatizat, la cerinta utilizatorilor. Modul de transmitere a caldurii de la sursa de caldura catre utilizator se face in 3 moduri: conductie (de exemplu in conductele prin care trece apa calda), convectie (la suprafata caloriferelor) si radiatie (la o anumita distanta de calorifere).
O instalatie termica completa, in linii mari, este compusa din:
- Generatorul de caldura (centrala termica, pompa de caldura, boiler, panouri solare, etc), care transforma o anumita sursa de energie in energie termica.
- Instalatia de transport si distributie a agentului termic (coloane, conducte, etc.);
- Schimbatorul de caldura (radiator, conducte etc);
- Automatizarea.
Din punct de vedere al sursei producerii agentului termic si distributia acestuia catre utilizatorul final, sub forma de apa calda si caldura, putem spune ca instalatiile termice cele mai folosite sunt pe gaz sau lemne si electrice.
Instalatiile termice cu sursa de caldura electrica (centrala electrica) sunt mai putin folosite, in acest moment, datorita pretului ridicat al KW`ului ora, acestea fiind in principal folosite in sisteme combinate cu panouri solare termice si panouri fotovoltaice, alaturi de automatizarea aferenta.
Alegerea unui sistem de instalatie termica sau al altuia este dependenta in principal de necesitatile calorice ale incaperilor. Pentru a afla aceste necesitati este obligatorie efectuarea unui calcul termic. Fara acesta dimensionarea si executia unei instalatii termice este imposibila. Orice vi s-ar spune despre faptul ca “am mai facut si stim” fara un calcul termic, platiti degeaba si de cele mai multe ori in plus pentru o instalatie prost functionala. De exemplu, dintre locatarii blocurilor de apartamente, putini sunt cei care platesc pana in 100RON/luna, asa cum ar fi normal pentru o cheltuiala de aproape 4000Ron cu montarea unei centrale pe gaz noi, de obicei platindu-se undeva intre 250 si 350 Ron/luna, in conditiile in care agentul termic pentru incalzire este conform unui program strict, confortul utilizatorilor avand de suferit. Acest lucru se datoreaza faptului ca nu s-a efectuat un calcul termic (al carui pret s-ar fi amortizat in cateva luni), si s-a mers la “ghici” cu alegerea centralei, radiatoarelor si automatizarii.
Echipa Manopera Constructii va ofera gratuit calculul termic, daca optati pentru orice montaj complet al unei instalatii termice. Un exemplu de calcul termic il puteti gasi aici.
Pentru montajul instalatiei termice, in functie de tipul constructiei, echipa manopera constructii isi ofera serviciile la preturi incepand cu: