Pret Termoizolatii 2014

          Termoizolatiile sunt parte a constructiilor civile, industriale si agricole, reprezentand un factor economic important. Pe parcursul exploararii constructiilor, acest factor influentand in mod direct cheltuielile legate de confortul zilnic necesar al utilizatorilor. In ultimul deceniu, datorida  tehnologiei simple si a costului relativ redus termoizolatia cu placi de polistiren a fatadelor cladirilor este procesul de termoizolare pe primul loc in topul tipurilor de termoizolatii folosit in tara noastra. Asadar datorita importantei termoizolatiei va voi prezenta o serie de tipuri de tehnologii de termoizolatii aplicabile in functie de tipul cladirii, a bugetului fiecaruia si a durabilitatii, dar mai intai sa intelegem de ce sunt necesare termoizolatiile.

        Am ales, cateva fotografii ale unor imobile locuite, preluate in spectrul infrarosu pentru a intelege diferentele si importanta termoizolatiei. Intr-un limbaj comun simplificat, in spectrul infrarosu se pot observa usor pierderile de caldura in functie de prezenta culorii rosii (intensa spre rosu aprins sau spre verde-albastru) in imaginile preluate cu ajutorul instrumentelor specifice. Pe scurt, cu cat zonele au tenta spre rosu aprins, cu atat pierderile de caldura sunt mai mari, iar unde tenta culorii este spre albastru, pierderile de caldura sunt minime.

pierderi_caldura_1 pierderi_caldura_2 pierderi_caldura_3

              Imaginea 1;                                          Imaginea 2;                                                 Imaginea 3;

          Asadar in Imaginea 1 se pot observa pierderi de caldura considerabile la nivelul mansardei si ferestrelor de la parter. In imaginea 2 pierderile prin zidarie sunt evidente, in comparatie cu cele prin invelitoare.

             In imaginea 3 se poate observa clar, calitatea si zonele unde peretii sunt izolati (verdele reprezinta vata minerala, dungile galbene verticale reprezentand structura de rezistenta a peretilor – schelet lemn) si mai ales a acoperisului. Tot aici se poate vedea ca pierderile de caldura semnificative sunt la nivelul ferestrelor.

            In mod normal cam 20-40% din energia termica a unei constructii se pierde prin usi si ferestre, in functie de numarul si suprafata lor, deci acestea, din punct de vedere al confortului termic si a economiei de energie sunt un aspect foarte important.

Cele mai importante tipuri de termoizolatii, folosite pe larg in Romania, sunt:

1.          Placarea cu polistiren este utilizata pe scara larga in tara noastra costurile variind functie de densitatea placilor de polistiren care sunt puse in opera. Datorita riscului impacturilor mecanice (loviri, impingeri, etc), deterionarea stratului de finisaj a termoizolatiei este iminenta influientud alegerea unui polistiren cu densitate ridicata (greutete specifica pe mc mai mare). Recomandat este ca acest tip de termoizolatie sa fie folosit cu precadere la izolarea locuintelor de tip casa, unde incidentele neprevazute, care pot provoca deteriorari semnificative ale stratului de finisaj (tencuiala decorativa de exemplu) sunt minime. Dintre toate tipurile de termoizolatii utilizabile, acesta are cel mai mic cost/mp, preturile plecand de la 20-25RON/mp+TVA. Un pret corect raportat la calitatea executiei pleaca de la 45-50RON/mp+TVA. Aceste preturi includ si tencuiala exterioara a fatadelor. Polistirenul este impartit in doua mari categorii:

  • polistiren expandat (EPS – abrevierea uzuala, dar poate fi si EPAN, sau A, etc, in functie de producator) – sau polistirenul alb (cu insertii maronii sau negre in unele cazuri) cu rezistente la compresiune la o deformare de 10% de la 50 pana la 200kPa. Ca exemplu un polistiren cu indicativul EPS 50 (EPAN50, A50) este un polistiren expandat cu rezistenta la compresiune de 50kPa contraindicat lucrarilor de fatade. Pentru acestea minimul necesar este un polistiren cu indicativul EPS 70 cu o densitate de aproximativ 15kg/mc. Un aspect esential in cazul polistirenului expandat (si nu numai) este ignifugarea acestuia. La un pret mic, un polistiren nu poate fi unul ignifugat (fara tratament chimic aplicat de producator), acesta, in cazul unui incendiu arzand cu flacara. Polistirenul ignifugat se topeste nu arde. 
  • polistiren extrudat – (XPS – abrevierea uzuala) – este un polistiren cu o densitate de care pleaca de la 30kg/mp si o rezistenta la compresiune la o deformare de 10% de 200kPa. Acesta are diferite culor de la rosu la verde si grosimi de la 10mm la 120mm. Indicativele uzuale sunt XPS 28 si XPS 32. Diferentele majore intre polistirenul extrudat si polistirenul expandat sunt rezistenta mecanica (un avantaj) si permeabilitatea la vaporii de apa (un dezavantaj). Datorita dezavantajului, polistirenul extrudat este contraindicat izolatiilor de fatada, el folosindu-se in special la izolarea soclurilor, sau ca strat intermediar pentru placi si pardoseli finite (parchet, gresie).

2.         Placarea cu vata minerala (bazaltica) – Procesele tehnologice se respecta de punere in opera sunt similare cu cele de la placarile cu polistiren diferenta fiind data in primul rand de durabilitatea in timp a lucrarii, vata minerala nefiind sensibila lafactorii atmosferici, care pot aparea in timpul executiei (cum ar fi oxidarea). In cazul polistirenului expandat, daca este lasat simplu fara a fi aplicat adeziv isi pierde din calitatile sale, asadar este indicat ca imediat dupa aplicarea lui sa se treaca la faza urmatoare adica aplicarea masei de spaclu. Deasemenea si in cazul termoizolarii cu vata minerala este recomandat a nu se aplica stratul de masa de spaclu daca aceasta prezinta o umiditate ridicata. Termoizolarea fatadelor cu vata minerala se mai foloseste si in cazul placarii fatadelor cu unde se folosesc materiale si tehnologii moderne cum ar fi imbracarea fatadelor cu alucobond sau cu piatra naturala prinsa cu cleme sau suruburi pe structura metalica. Vata minerala, este pe piata sub diferite forme si proprietati, dintre acestea amintim:

  • saltele din vata minerala – acestea au grosimi de  la 25mm pana la 200mm, si sunt ambalate in role. Saltelele din vata minerala sunt folosite in special la termoizolatia acoperisurilor, podurilor si mansardelor, datorita rezistentelor mecanice foarte scazute.
  • placi rigide in vata minerala – datorita rezistentelor mecanice acestea sunt folosite in principal la izolarea fatadelor (de multe ori alaturi de un schelet metalic) si teraselor. 
  • cochilii din vata minerala – se folosesc pentru izolarea conductelor.

Preturi medii, fara TVA, practicate de echipa manopera constructii.

Placari cu polistiren 25-50RON/MP
Placari cu vata minerala  30-60RON/MP

 

 

Pentru orice intrebari sau nelamuriri nu ezitati sa ne contactati!

One thought on “Pret Termoizolatii 2014

  1. Buna ziua
    Pentru 4 blocuri in Germania dorim oferta pentru izolatie exterioara cu vata minerala la 60 ron.
    Avem aprox 2500 m patrati de acoperit.
    Daca se poate o oferta rapida.
    Multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *