Dupa inca un an de munca si de lectii invatate, continuam seria ”Cum sa construiesc o casa” cu un nou articol ce va cuprinde cateva lucruri de urmarit pe santier daca sunteti beneficiar si ati angajat o echipa sau daca sunteti dispus sa va aventurati alaturi de prieteni in executia unui imobil. Toate informatiile prezentate mai jos, sunt un foarte scurt rezumat, la tehnologia specifica fiecarui punct. Vom prezenta cate ceva despre:
1. Executarea zidariei;
2. Armarea (monatarea otelului-beton sau a fierului);
3. Punerea in opera a betonului.
… dar nu inainte de a va reaminti sa parcurgeti si “cum sa construiesc o casa (partea a I-a)” si “cum sa construiesc o casa (partea a II-a)” si nu uitati sa va alegeti o echipa profesionista pentru a face reale economii financiare.
1. Zidaria de calitate nu este un lucru simplu, de aceea, pentru a va face o idee despre profesionalismul celor care vor ridica zidurile casei dumneavoastra, am facut o mica lista cu uneltele strict necesare unui zidar:
a. Mistria
b. Canciocul
c. Firul cu plumb
d. Bolobocul sau Nivela cu lichid (nivela cu lichid mica (30-40cm) si mare (2-3m) cu bulele la 0,90 si 45 grade)
e. Firul pentru trasare (pufa)
f. Ciocan pentru zidarie
g. Dispozitiv pentru taiat caramizi (polizor unghiular cu panza pentru beton in cazul caramizilor ceramice si cel putin un fierastrau manual pentru caramizile din BCA)
Notiuni generale (valabile la orice tip de zidarie):
Mortarul este un compus format din liant (ciment) , agregat marunt (nisip spalat), apa si aditivi (pigmenti, intarzietori de priza, plastifianti etc.). Mortarul nu trebuie sa musteasca de apa, nu trebuie sa fie lichid, in special cel care este produs pe santier. Cantitatea prea mare de apa micsoreaza clasa acestuia. Totodata mortarul trebuie sa acopere orice caramida din interiorul unui zid, pe TOATE laturile care au adiacente alte caramizi. Deci o caramida trebuie sa fie “infasurata” in mortar. Grosimea minima a stratului de mortar trebuie sa fie de 1,00cm.
Executia zidurilor incepe intotdeauna de la colturi, intersectii sau goluri.
Zidaria poate fi de doua tipuri portanta si autoportanta (de compartimentare). Zidaria portanta are intotdeauna grosimea zidului, de minim 25cm.
Zidaria trebuie ridigizata cu stalpisori (samburi) din beton armat la colturi si intersectii precum si cu centuri la partea superioara a zidurilor (chiar daca nu sunt prevazute plansee din beton).
Un perete cu suprafata mai mare de 12mp trebuie rigidizat constructiv cu samburi si centuri.
Zidaria din caramizi tip GVP (Goluri Verticale Paralele).
Dupa felul cum se numesc acestea trebuiesc zidite cu golurile vertical sau perpendiculare pe sol. Zidirea cu golurile in pozitie orizontala nu confera zidului rezistenta portanta (adica nu poate sustine greutatea altor elemente de deasupra precum grinzi, planseu, alte ziduri).
Devierile in plan vertical al caramizilor se stabilesc in functie de clasa de calitate a caramizilor folosite dar nu trebuie sa depaseasca 0,5cm, pe toata inaltimea zidului.
Zidaria din caramizi tip BCA (Beton Celular Autoclavizat)
Zidaria din BCA presupune ceva mai putina maiestrie decat zidaria clasica datorita suprafetelor executate cu un inalt grad de precizie. Deci la zidaria din blocuri de BCA, verificarea cu nivela de 2,5-3m, vertical, orizontal si la 45grade trebuie sa fie perfecta. Zidaria din blocuri de BCA absoarbe cu mai multa usurinta umezeala, de aceea dupa executia zidariei, acesteia ii trebuie 1-2 saptamani de caldura pentru a evapora umezeala acumulata in masa. Pe o zidarie din blocuri de BCA este bine ca izolatia sa fie montata dupa aceasta perioada de “uscare”.
2. Armarea este procesul tehnologic de montare a armaturii in cofraje, inainte de turnarea betonului.
Stalpii (25×25) se armeaza cu minim 4 bare cu diametrul D=14mm. Distanta intre barele verticale pe o latura stalpului nu trebuie sa fie mai mare de 25cm si nici mai mica de 7,5cm. Barele de armatura se leaga cu etrieri D=8mm la 10…20cm. Legatura intre 2 bare verticale (jontarea, suprapunerea) se face pe o lungime de minim 75cm
Centurile (grinzile) (25×30) se armeaza cu minim 4 bare cu diametrul D=12mm. Distanta intre barele verticale pe o latura a grinzii nu trebuie sa fie mai mare de 25cm. Armaturile in grinzi si centuri pot fi montate mai des decat in cazul stalpilor, cu conditia ca sa poata trece betonul printre acestea, deci distanta minima intre anumite zone de armatura trebuie sa fie mai mica decat 1,5x grosimea agregatului maxim.
Armatura trebuie sa fie montata in cofraj cu ajutorul distantierilor (din plastic sau beton). Distantierii se monteaza la fata ETRIERILOR. Acoperirea minima de beton a armaturii trebuie sa fie 1,5cm.
3. Betonul pus in opera pe santier trebuie sa respecte cateva conditii minime.
Din practica s-a observat ca indiferent de cantitatea de ciment adaugata, clasa betonului preparat pe santier, nu depaseste C8/10 (B100). Deci betoanele care pot fi preparate pe santier sunt cele care vor fi turnate ca egalizare la fundatii si cateodata in talpile fundatiilor, elevatie si pardoseala de la parter (in functie de dimensiunea imobilului). Stalpii, grinzile si mai ales planseele din beton, noi va recomandam, sa le turnati cu betoane preparate in statii centralizate.
Betonul trebuie OBLIGATORIU vibrat, prin lovirea repetata in cofraj cu ciocanul (metoda nerecomandata), sau cu vibratoare mecanice (cu lance, placa, etc.). Vibrarea in exces separa partea fina de cea grosiera deci nu insistati mai mult de 10-20 secunde intr-un singur loc.
Pentru orice nelamurire, intrebari sau pareri, nu ezitate sa ne intrebati, telefonic sau prin e-mail.